Wel ja, het is geen officieel wetenschappelijke term, maar concentratieproblemen en geheugenverlies horen wel degelijk bij burn-outklachten en burn-out. Vandaar dat ik het soms wel eens de burn-outdementie noem. Echter, het is geen echte dementie in dat opzicht dat het ooit nog over gaat, het blijft niet eeuwig duren.
Hoe komt dat nu dat je de dingen niet kan onthouden? Hoe komt het dat ze je iets zeggen en dat je een uur later echt niet meer weet waarover het ging? Of hoe komt het dat je wazig begint te zien als je met de auto rijdt of barstende hoofdpijn krijgt van het rijden? Hoe komt het dat je hoofd in chaos draait? Hoe komt het dat je een afspraak vergeet, niettegenstaande je het had opgeschreven?
Wel, alles heeft te maken met ons brein. Ons brein bestaat uit 3 soorten breinen: het reptielenbrein, het zoogdierenbrein of limbisch brein en het menselijk brein of de Neocortex.
Het oudste brein is het reptielenbrein, dit heeft de controle over onze lichaamsfuncties ademen, hartslag,… en onze instincten. Dit heeft en krijgt altijd voorrang op de andere breinen, aangezien we dienen te overleven.
Het nieuwere brein, het zoogdierenbrein ook wel limbisch brein genoemd, is de basis voor onze emoties, conditioneringen, motivatie en sociaal gedrag, alsook onze lichaamstaal. Dit werkt alleen op korte termijn. Dit brein heeft altijd voorrang om te functioneren op ons menselijke brein. Dit is ook de reden waarom we vaak terugvallen in burn-out op overlevingsmechanismes en patronen en net om te kunnen en blijven overleven in de maatschappij. We willen dit niet echt, maar het gebeurt automatisch. Onderzoek wees ook uit dat we voor meer dan 90% van de tijd in deze 2 oudste breinen vertoeven en van hieruit opereren.
Het nieuwste brein, ons jongste brein is het menselijk brein. Dit brein maakt menselijke intelligentie mogelijk. Hier is ons denkvermogen ontstaan, onze mindset en ons taalvermogen. Het letterlijk nadenken, dat komt meestal pas achteraf, nadat we al iets vanuit onze andere oude breinen hebben gedaan of gereageerd. (Denk maar aan een goed antwoord komt altijd 24 u te laat, wel net hierdoor.)
In praktijk is het zo dat dit brein als eerste wordt uitgeschakeld bij burn-out en burn-outklachten, wat maakt dat je dus geheugenverlies hebt of concentratieproblemen krijgt. De andere breinen nemen het als het ware over om te kunnen overleven. Als onze batterij leeg is, wordt er eerst voorrang gegeven aan onze hartslag, onze ademhaling en onze vlucht- en vechtreacties, net om te kunnen blijven overleven. Er is als het ware geen energie meer over om het nieuwste brein, ons menselijk brein te laten werken.
Dit verklaart waarom we deze problemen krijgen en hebben en hoe dieper je in burn-out vertoeft, hoe erger het is en wordt.
Weet echter dat het niet eeuwig blijft duren, hoe meer je herstelt, hoe minder je concentratieproblemen en geheugenverlies. Als je ervaart dat je geheugen opnieuw optimaal is en wordt, of zelfs nog beter, dan weet je dat je hersteld bent of zo goed als, want immers deze problemen herstellen pas op het einde van een burn-out.
Dus, ja, de burn-outdementie bestaat wel degelijk, maar één troost: je kan er wel nog van genezen!
Reactie plaatsen
Reacties