De tweede, derde en vierde fase kunnen door elkaar lopen, maar als je grondig wil herstellen van een burn-out en herval tegen gaan, moet je ze allemaal ten volle doorlopen. Dit zijn de zware en hardnekkige fasen waarbij er hard aan jezelf dient gewerkt te worden en je ook veel doorzettingsvermogen en discipline nodig hebt. Doe je het niet, dan geeft je lichaam je direct een herval terug.
Nu even dieper inzoomen op deze fasen:
De tweede fase bij burn-out is de acceptatiefase of bewustwordingsfase. Zolang je vecht en strijdt tegen wat je niet meer kan, ben je niet in de acceptatiefase en dan kan herstel niet starten. Dit is een hardnekkige. Zo zei ik ook steeds tegen mezelf: “Ik aanvaard”, maar stiekem was ik toch bezig met het idee hoe het in de toekomst terug zou gaan zijn en een datum in mijn hoofd aan het prikken tegen wanneer ik genezen zou zijn, pok de vraag of het ooit nog wel beter ging gaan speelde door mijn hoofd. Resultaat: terugval en erger dan ervoor! Echte acceptatie, daar moet je hard voor werken en heb je ook veel tijd voor nodig. Ik kan zeggen dat het pas op dit moment is, wanneer ik het echt heb geaccepteerd, dat het herstel stilletjes aan begonnen is. Ik zie dit heel vaak in mijn groep en ook bij andere groepen en cliënten dat de echte acceptatie zeer ver weg is en moeilijk is. Zolang je blijft klagen dat je niets meer kan, ben je nog aan het vechten en strijden tegen je ziek-zijn.
De derde fase is de doseringsfase en het grenzen leren trekken. Wanneer je in een burn-out zit, dan moet je je dag en je energie leren doseren, leren neen zeggen, grenzen trekken. Dat zijn niet de grenzen die anderen voor je bepalen, maar je eigen grenzen, de grenzen die je lichaam je aangeeft. Na verloop van tijd voel je het snel dat je over je grenzen bent gegaan, want je lichaam geeft het je terug met een paniekaanval of extra vermoeidheid, een huilbui of je ligt weer plat.
Het is echt een heel moeilijke fase, waar veel discipline voor nodig is om aan jezelf te werken. Vaak als je je een beetje beter voelt, dan ga je starten met vanalles te doen. Dat is de grootste fout die burn-outers maken. Op dat moment moet je reageren met nog meer rust en slaap, dan pas wordt je batterij verder aangevuld, anders ben je ze weer aan leeg maken door dat ding te doen, ook al is het iets leuk. Dit is een erg moeilijk en ook erg onaanvaardbaar iets bij burn-out, maar de tijd zal het je leren door vallen en opstaan. Dus geloof me, probeer dit echt te doen en hoe langer je hier tegen zondigt, hoe langer je herstel duurt!
Het is ook vaak moeilijk te begrijpen voor je omgeving, vrienden of voor de maatschappij. Het ene moment kan je in de winkel staan om je boodschappen te doen, maar de volgende drie dagen, ben je aan je bed gekluisterd om dat te bekopen. Je kan soms met je wil dingen bereiken, en de meeste mensen met een burn-out hebben een zeer sterke wil, maar het is die wil die je vaak in burn-out bracht!
De vierde fase is het leren ontladen en ontspannen fase. Het is vaak het zoeken naar rust, stilte. Meditatie is ook een belangrijke hierbij. Als je dit kan inbedden in je leven, zal je lichaam je ook dankbaar zijn en sneller herstellen. Een regelmatige wandeling in de natuur kan wonderen doen, bij iedereen trouwens, niet alleen bij mensen met burn-outklachten of een burn-out.
Je moet voor jezelf opmaken wat rust en ontspannen voor jou is en de vraag stellen of je de dingen wel met je hart doet. Een niet onbelangrijk ding bij het leren ontspannen!
Als je bijvoorbeeld zegt dat je onstpant van het bakken van een taart, dan moet je echt bij jezelf te rade gaan. Voor wie doe je dat? Echt voor jezelf of om ze uit te delen en mensen blij te maken? Je kan deze vraag op alles gaan aftoetsen om uit te zoeken of je wel een pleaser bent of niet? Vaak doen we teveel voor een ander en weinig tot niets voor onszelf, maar een betere wereld begint bij onszelf zeggen ze vaak, wat echt wel zo is. Veel mensen die te kampen hebben met burn-out, hebben pleasers-eigenschappen in zich, vaak één van de redenen waarom ze in een burn-out zijn beland.
De vijfde en zesde fase volgt in een volgende blog.
Reactie plaatsen
Reacties